Μαγνητοθεραπεία
Μία από τις πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενες μεθόδους θεραπείας αυτή την εποχή είναι η μαγνητοθεραπεία, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Τι είναι όμως η μαγνητοθεραπεία; Πως μπορεί ένας μαγνήτης να συμβάλλει στην υγεία; Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει; Είναι ασφαλής η χρήση των μαγνητών;
Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που γεννιούνται αυτόματα
στο άκουσμα μιας σχετικά καινούργιας και για τον περισσότερο κόσμο άγνωστης μεθόδου θεραπείας όπως είναι η μαγνητοθεραπεία.
Η αλήθεια είναι πως η μαγνητοθεραπεία δεν είναι καθόλου καινούργια μέθοδος. Το αντίθετο, είναι μια πανάρχαια μέθοδος και αναφορές βρίσκουμε σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς. Η χρήση μαγνητών για θεραπευτικούς σκοπούς αναφέρεται στην Κινεζική φιλοσοφία, στα ιερά βιβλία των Ινδών τις Βέδες, στην πρακτική ιατρική της Ιαπωνίας και βέβαια στην αρχαία Ελληνική παράδοση. Ηλέξη μαγνητισμός είναι Ελληνική και βάσει του αρχαίου ιστορικού Λουκρίτιου προέρχεται από την Μαγνησία της Μικράς Ασίας όπου υπήρχαν μεγάλα κοιτάσματα μαγνητισμένων μετάλλων. Αναφορές για την χρήση μαγνητών για θεραπευτικούς σκοπούς έχουμε από τα Καβείρια και τα Ορφικά μυστήρια με τα μαγνητικά δαχτυλίδια της Σαμοθράκης όπως αναφέρει ο Πλάτωνας. Εκτενή αναφορά κάνει και ο γιατρός Γαληνός καθώς επίσης και ο Ιπποκράτης.
Ο μαγνητισμός της γης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ζωή όπως είναι ο αέρας και τον νερό. Το μαγνητικό πεδίο είναι παρόν σε όλη την γη και γι αυτό δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στην έλλειψη του μέχρι και τις πρώτες ασκήσεις αστροναυτών σε έλλειψη μαγνητικού πεδίου. Παρατηρήθηκε στους αστροναύτες μία μεγάλη καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς επίσης μεγάλη κόπωση και μεγάλο αριθμό θρομβώσεων.
Οι πρώτες επιστημονικές αναφορές στην μαγνητοθεραπεία αναφέρονται στα μέσα του 18ου αιώνα όπου εργαστηριακά πειράματα σε φυτά έδειξαν ότι με την χρήση των μαγνητών υπήρξε ταχύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη καρποφορία και σε ποντικούς υπήρξε μία αύξηση του μέσου όρους ζωής κατά 45%. Οι καινούργιες παρατηρήσεις άνοιξαν μία καινούργια επιστήμη στην ιατρική που ονομάστηκε «Βιο-Μαγνητισμός». Αναφορές στον Βιο-Μαγνητισμό έκανε και ο ιδρυτής της ομοιοπαθητικής Δρ. Χάνεμαν όπου παρατήρησε τις ιδιότητες του μαγνητικού νερού σε σχέση με την ομοιοπαθητική.
Έκτοτε υπήρξε μία σταθερή επιστημονική αναζήτηση και απόδειξη πάνω στις θεραπευτικές ιδιότητες του μαγνητισμού μέχρι και το τέλος του 20ου αιώνα όπου ξεκίνησε μία έκρηξη επιστημονικών μελετών και μια ολοένα αυξανόμενη απόδειξη της αποτελεσματικότητας της μαγνητοθεραπείας. Σήμερα στον δικτυακό τόπο “Mediline” όπου δημοσιεύονται όλες οι ιατρικές μελέτες υπάρχουν τόσες πολλές δημοσιεύσεις μελετών για την μαγνητοθεραπεία που ακόμα και οι ειδικοί στον Βιο-Μαγνητισμό αδυνατούν να προλάβουν να τις διαβάσουν όλες. Από όλες αυτές τις επιστημονικές μελέτες που υπάρχουν από τα μέσα του 18ου αιώνα έως και σήμερα μπορούμε να βγάλουμε ένα σαφές συμπέρασμα για το πώς μπορεί να βοηθήσει η μαγνητοθεραπεία σε διάφορα προβλήματα υγείας.
Πως βοηθάει και που βοηθάει η μαγνητοθεραπεία.
– Ενεργοποιεί την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο να φθάνουν γρηγορότερα στα σημεία του σώματος ακόμα και σε αυτά που αιματώνονται πιο δύσκολα όπως είναι οι χόνδροι στα γόνατα.
– Βοηθάει στην εξισορρόπηση του PH στον οργανισμό που η οξείδωση και η υπερβολικές τοξίνες δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον, δηλαδή υψηλή οξύτητα και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό.
– Βοηθάει τον μεταβολισμό του κυττάρου, δηλαδή την μετατροπή του νατρίου σε κάλιο που είναι η πηγή της ενεργείας για το κάθε κύτταρο του οργανισμού.
– Λόγω του ενεργοποιημένου οξυγόνου δεν οξειδώνεται ο οργανισμός και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.
– Διεγείρει τους αδένες στο να παράγουν ορμόνες.
Τι αποτελέσματα έχει η μαγνητοθεραπεία.
– Ανακουφίζει από τους πόνους και τις ενοχλήσεις.
– Μείωση των φλεγμονών και των οιδημάτων.
– Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντι-μικροβιακή δράση.
– Καταπολεμάει το στρες.
– Διορθώνει τις δυσλειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.
– Χαρίζει περισσότερη ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας.
– Ενεργοποιεί την ταχύτερη ανάρρωση του οργανισμού από τραυματισμούς και ασθένειες.
– Έχει αντι-γηραντική δράση.
Πλεονεκτήματα της μαγνητοθεραπείας.
– Η χρήση των μαγνητών δεν προκαλεί εθισμό.
– Δεν εκπέμπουν ραδιενέργεια και καμιά άλλη μορφής βλαβερή ακτινοβολία.
– Η χρήση τους είναι απλή και δεν χρειάζεται προετοιμασία.
– Μεταφέρονται εύκολα παντού.
– Δεν έχουν παρενέργειες καθώς είναι ένα φυσικό μέσο.
– Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία.
– Συνδυάζονται με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία.
Επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει σε πολλά προβλήματα υγείας όπως στο αυχενικό σύνδρομο, σε προβλήματα μέσης, σε φλεγμονές, σε πόνους, σε προβλήματα των γονάτων, σε προβλήματα ύπνου, σε καρδιολογικά προβλήματα και σε μία σειρά άλλων προβλημάτων από απλά μέχρι πολύ σοβαρά με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Σήμερα ο μαγνητισμός χρησιμοποιείται εκτενώς στον διαγνωστικό τομέα με τον μαγνητικό τομογράφο που είναι η πιο ασφαλής μέθοδος διάγνωσης αν και πολύ δαπανηρή προς το παρόν. Επίσης ο Βιο-Μαγνητισμός έχει αρχίσει και χρησιμοποιείται στην αποθεραπεία πολλών μυοσκελετικών προβλημάτων με πολύ καλά αποτελέσματα. Έχουν κατασκευαστεί ανά τον κόσμο πολλές συσκευές μαγνητοθεραπείας στηριζόμενες στους νανοπαλμούς ή όπως λέγεται παλμική μαγνητοθεραπεία τις οποίες ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ιατρών χρησιμοποιεί για θεραπείες. Μία από αυτές κατασκευάζεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα από τον καθηγητή φυσικής και μαθηματικών Δρ. Παναγιώτη Παπά. Επίσης υπάρχουν στο εμπόριο σειρές από ζώνες και αξεσουάρ με στατικούς μαγνήτες για διάφορα σημεία του σώματος και για διάφορες παθήσεις.
Εν κατακλείδι θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μαγνητοθεραπεία συνδυάζει την σοφία των αρχαίων πολιτισμών με τις επιστημονικές μελέτες του σήμερα και μπορεί να βοηθήσει σε πολλά προβλήματα υγείας αποτελεσματικά, με ασφαλή τρόπο και ανώδυνα.
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
– “Magnet Therapy, The Gentle and Effective Way to Balance Body Systems”, Ghanshyam Singh Birla and Colette Hemlin,Healing Arts Press, Rochester, Vermont.
– “Healing with Magnets”, Gary Null, Ph.D., Carroll & Graf.
– “Magnet Therapy”, William H. Philpott M.D. and Dwigth K. Kalita Ph.D., AlternativeMedicine.com Books.
– “Magnetotherapy, Self-Help Book”, Dr. H.L. Bansal & Dr. R.S. Bansal, Health Harmony.
– “Φυσικοθεραπεία σε κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος”, Διομήδης Α. Κοτζαηλίας, University Studio Press.
– “Magnet Therapy, a 3-in-1 Medical Reference”, James N. Parker M.D. & Philip M. Parker Ph.D., Icon Group International Inc.
– “The Magnetic Effect”, Albert Roy Davis & Walter C., Rawls Acres U.S.A.
– www.papimi.gr
– www.ncbi.nlm.nih.gov
– www.med-library.net
– physicalhealth.gr
Η μαγνητοθεραπεία στην Αρχαία Ελλάδα
Νίκανδρος ο Κολοφώνιος (2ος Αιώνας μ.Χ., ο Έλληνας ποιητής, Θεραπευτής και γραμματικός, γεννήθηκε στην Κλάρο, κοντά στην Κολοφώνα, όπου η οικογένειά του ήταν υπεύθυνη από γενιά σε γενιά για το ιερατείο του Απόλλωνα), και αργότερα και ο Ρωμαίος Πλίνιος μας ενημέρωσαν ότι η λέξη προέρχεται από έναν βοσκό, τον Μάγνη, ο οποίος παρατήρησε, εκεί που έβοσκε τα πρόβατα του, την εν λόγω ιδιότητα του μαγνητισμού όταν τα καρφιά των υποδημάτων του και του μπαστουνιού του έλκονταν από φυσικούς μαγνήτες εκεί που περπατούσε. Έτσι ο τόπος ονομάστηκε Μαγνησία. Όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι – επιστήμονες όπως
Θαλής, Αριστοτέλης κτλ, ασχολήθηκαν εκτεταμένα με τον μαγνητισμό.
Ο Πλάτων μας ενημερώνει ότι αυτή η πέτρα (μαγνήτης) δεν έλκει μόνο σιδερένια δακτυλίδια, αλλά δίνει αυτήν την ιδιότητα σε αυτά να έλκουν και αυτά με την σειρά τους τρίτα δακτυλίδια (Μαγνητική επαγωγή).
Σύμφωνα με τους Επικουρικούς, ο σχηματισμός ενός άδειου διαστήματος ανάμεσα στο μαγνήτη και το αντικείμενο το οποίο είναι υπό την επιρροή του, ήταν η αιτία μιας μικρής κίνησης των ατόμων από το σίδερο προς το μαγνήτη με σκοπό να γεμίσουν το κενό. Ως συνέπεια αυτού του ατομικού φαινομένου, ολόκληρο το αντικείμενο κινείται προς το κενό και πέφτει επάνω στο μαγνήτη (κινήσεις Μαγνητών).
Ο ∆ιογένης εξήγησε τη μαγνητική έλξη μ ένα περίεργο τρόπο. Είπε ότι η υγρασία του σιδήρου προκαλεί την ξηρασία του μαγνήτη.
Ο Αριστοτέλης, το 384-322 π.Χ., πιστός στις αρχές της άμεσης σύνδεσης του φορέα με το κινούμενο αντικείμενο, βεβαιώνει ότι ο μαγνήτης δεν είναι φυσικά ικανός να προσελκύσει σίδηρο, αλλά μπορεί να προκαλέσει μια μαγνητική αρετή μέσα στο σιδερένιο αντικείμενο. Αυτή η μαγνητική αρετή ήταν έτσι υπεύθυνη για την πραγματική κίνηση.
Ο Αριστοτέλης αποδίδει την πρώτη επιστημονική θεωρία του μαγνητισμού στον Θαλή, ο οποίος έζησε περίπου το 625 π.Χ. με περίπου 545 π.Χ.
Οι αρχαίοι Έλληνες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στον Μαγνητισμό διότι μεταξύ των άλλων, τον χρησιμοποίησαν ΚΑΙ στην ιατρική για την θεραπεία των ματιών, εγκαυμάτων πόνους της αρθρίτιδας, τους πόνους που προέρχονται από τραύματα, τις διάφορες φλεγμονές των οστών αλλά και του μυικού́ συστήματος.
Επίσης, χρησιμοποιούνται για οσφυαλγίες, κατάγματα, διαστρέμματα, δερματοπάθειες, μετατραυματικές και μετεγχειρητικές αποθεραπείες κλπ.!!!
Λέγεται ότι η Kλεοπάτρα ( η οποία ήταν Ελληνίδα) φορούσε στο μέτωπο της ένα κόσμημα από φυσικό μαγνήτη, για να καταπολεμά τους πονοκεφάλους και τα συμπτώματα της γήρανσης.
Πηγή: http://www.kalyterotera.gr/2012/09/blog-post_3704.html
Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που γεννιούνται αυτόματα
στο άκουσμα μιας σχετικά καινούργιας και για τον περισσότερο κόσμο άγνωστης μεθόδου θεραπείας όπως είναι η μαγνητοθεραπεία.
Η αλήθεια είναι πως η μαγνητοθεραπεία δεν είναι καθόλου καινούργια μέθοδος. Το αντίθετο, είναι μια πανάρχαια μέθοδος και αναφορές βρίσκουμε σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς. Η χρήση μαγνητών για θεραπευτικούς σκοπούς αναφέρεται στην Κινεζική φιλοσοφία, στα ιερά βιβλία των Ινδών τις Βέδες, στην πρακτική ιατρική της Ιαπωνίας και βέβαια στην αρχαία Ελληνική παράδοση. Ηλέξη μαγνητισμός είναι Ελληνική και βάσει του αρχαίου ιστορικού Λουκρίτιου προέρχεται από την Μαγνησία της Μικράς Ασίας όπου υπήρχαν μεγάλα κοιτάσματα μαγνητισμένων μετάλλων. Αναφορές για την χρήση μαγνητών για θεραπευτικούς σκοπούς έχουμε από τα Καβείρια και τα Ορφικά μυστήρια με τα μαγνητικά δαχτυλίδια της Σαμοθράκης όπως αναφέρει ο Πλάτωνας. Εκτενή αναφορά κάνει και ο γιατρός Γαληνός καθώς επίσης και ο Ιπποκράτης.
Ο μαγνητισμός της γης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ζωή όπως είναι ο αέρας και τον νερό. Το μαγνητικό πεδίο είναι παρόν σε όλη την γη και γι αυτό δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στην έλλειψη του μέχρι και τις πρώτες ασκήσεις αστροναυτών σε έλλειψη μαγνητικού πεδίου. Παρατηρήθηκε στους αστροναύτες μία μεγάλη καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς επίσης μεγάλη κόπωση και μεγάλο αριθμό θρομβώσεων.
Οι πρώτες επιστημονικές αναφορές στην μαγνητοθεραπεία αναφέρονται στα μέσα του 18ου αιώνα όπου εργαστηριακά πειράματα σε φυτά έδειξαν ότι με την χρήση των μαγνητών υπήρξε ταχύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη καρποφορία και σε ποντικούς υπήρξε μία αύξηση του μέσου όρους ζωής κατά 45%. Οι καινούργιες παρατηρήσεις άνοιξαν μία καινούργια επιστήμη στην ιατρική που ονομάστηκε «Βιο-Μαγνητισμός». Αναφορές στον Βιο-Μαγνητισμό έκανε και ο ιδρυτής της ομοιοπαθητικής Δρ. Χάνεμαν όπου παρατήρησε τις ιδιότητες του μαγνητικού νερού σε σχέση με την ομοιοπαθητική.
Έκτοτε υπήρξε μία σταθερή επιστημονική αναζήτηση και απόδειξη πάνω στις θεραπευτικές ιδιότητες του μαγνητισμού μέχρι και το τέλος του 20ου αιώνα όπου ξεκίνησε μία έκρηξη επιστημονικών μελετών και μια ολοένα αυξανόμενη απόδειξη της αποτελεσματικότητας της μαγνητοθεραπείας. Σήμερα στον δικτυακό τόπο “Mediline” όπου δημοσιεύονται όλες οι ιατρικές μελέτες υπάρχουν τόσες πολλές δημοσιεύσεις μελετών για την μαγνητοθεραπεία που ακόμα και οι ειδικοί στον Βιο-Μαγνητισμό αδυνατούν να προλάβουν να τις διαβάσουν όλες. Από όλες αυτές τις επιστημονικές μελέτες που υπάρχουν από τα μέσα του 18ου αιώνα έως και σήμερα μπορούμε να βγάλουμε ένα σαφές συμπέρασμα για το πώς μπορεί να βοηθήσει η μαγνητοθεραπεία σε διάφορα προβλήματα υγείας.
Πως βοηθάει και που βοηθάει η μαγνητοθεραπεία.
– Ενεργοποιεί την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο να φθάνουν γρηγορότερα στα σημεία του σώματος ακόμα και σε αυτά που αιματώνονται πιο δύσκολα όπως είναι οι χόνδροι στα γόνατα.
– Βοηθάει στην εξισορρόπηση του PH στον οργανισμό που η οξείδωση και η υπερβολικές τοξίνες δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον, δηλαδή υψηλή οξύτητα και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό.
– Βοηθάει τον μεταβολισμό του κυττάρου, δηλαδή την μετατροπή του νατρίου σε κάλιο που είναι η πηγή της ενεργείας για το κάθε κύτταρο του οργανισμού.
– Λόγω του ενεργοποιημένου οξυγόνου δεν οξειδώνεται ο οργανισμός και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.
– Διεγείρει τους αδένες στο να παράγουν ορμόνες.
Τι αποτελέσματα έχει η μαγνητοθεραπεία.
– Ανακουφίζει από τους πόνους και τις ενοχλήσεις.
– Μείωση των φλεγμονών και των οιδημάτων.
– Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντι-μικροβιακή δράση.
– Καταπολεμάει το στρες.
– Διορθώνει τις δυσλειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.
– Χαρίζει περισσότερη ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας.
– Ενεργοποιεί την ταχύτερη ανάρρωση του οργανισμού από τραυματισμούς και ασθένειες.
– Έχει αντι-γηραντική δράση.
Πλεονεκτήματα της μαγνητοθεραπείας.
– Η χρήση των μαγνητών δεν προκαλεί εθισμό.
– Δεν εκπέμπουν ραδιενέργεια και καμιά άλλη μορφής βλαβερή ακτινοβολία.
– Η χρήση τους είναι απλή και δεν χρειάζεται προετοιμασία.
– Μεταφέρονται εύκολα παντού.
– Δεν έχουν παρενέργειες καθώς είναι ένα φυσικό μέσο.
– Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία.
– Συνδυάζονται με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία.
Επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει σε πολλά προβλήματα υγείας όπως στο αυχενικό σύνδρομο, σε προβλήματα μέσης, σε φλεγμονές, σε πόνους, σε προβλήματα των γονάτων, σε προβλήματα ύπνου, σε καρδιολογικά προβλήματα και σε μία σειρά άλλων προβλημάτων από απλά μέχρι πολύ σοβαρά με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Σήμερα ο μαγνητισμός χρησιμοποιείται εκτενώς στον διαγνωστικό τομέα με τον μαγνητικό τομογράφο που είναι η πιο ασφαλής μέθοδος διάγνωσης αν και πολύ δαπανηρή προς το παρόν. Επίσης ο Βιο-Μαγνητισμός έχει αρχίσει και χρησιμοποιείται στην αποθεραπεία πολλών μυοσκελετικών προβλημάτων με πολύ καλά αποτελέσματα. Έχουν κατασκευαστεί ανά τον κόσμο πολλές συσκευές μαγνητοθεραπείας στηριζόμενες στους νανοπαλμούς ή όπως λέγεται παλμική μαγνητοθεραπεία τις οποίες ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ιατρών χρησιμοποιεί για θεραπείες. Μία από αυτές κατασκευάζεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα από τον καθηγητή φυσικής και μαθηματικών Δρ. Παναγιώτη Παπά. Επίσης υπάρχουν στο εμπόριο σειρές από ζώνες και αξεσουάρ με στατικούς μαγνήτες για διάφορα σημεία του σώματος και για διάφορες παθήσεις.
Εν κατακλείδι θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μαγνητοθεραπεία συνδυάζει την σοφία των αρχαίων πολιτισμών με τις επιστημονικές μελέτες του σήμερα και μπορεί να βοηθήσει σε πολλά προβλήματα υγείας αποτελεσματικά, με ασφαλή τρόπο και ανώδυνα.
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
– “Magnet Therapy, The Gentle and Effective Way to Balance Body Systems”, Ghanshyam Singh Birla and Colette Hemlin,Healing Arts Press, Rochester, Vermont.
– “Healing with Magnets”, Gary Null, Ph.D., Carroll & Graf.
– “Magnet Therapy”, William H. Philpott M.D. and Dwigth K. Kalita Ph.D., AlternativeMedicine.com Books.
– “Magnetotherapy, Self-Help Book”, Dr. H.L. Bansal & Dr. R.S. Bansal, Health Harmony.
– “Φυσικοθεραπεία σε κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος”, Διομήδης Α. Κοτζαηλίας, University Studio Press.
– “Magnet Therapy, a 3-in-1 Medical Reference”, James N. Parker M.D. & Philip M. Parker Ph.D., Icon Group International Inc.
– “The Magnetic Effect”, Albert Roy Davis & Walter C., Rawls Acres U.S.A.
– www.papimi.gr
– www.ncbi.nlm.nih.gov
– www.med-library.net
– physicalhealth.gr
Η μαγνητοθεραπεία στην Αρχαία Ελλάδα
Νίκανδρος ο Κολοφώνιος (2ος Αιώνας μ.Χ., ο Έλληνας ποιητής, Θεραπευτής και γραμματικός, γεννήθηκε στην Κλάρο, κοντά στην Κολοφώνα, όπου η οικογένειά του ήταν υπεύθυνη από γενιά σε γενιά για το ιερατείο του Απόλλωνα), και αργότερα και ο Ρωμαίος Πλίνιος μας ενημέρωσαν ότι η λέξη προέρχεται από έναν βοσκό, τον Μάγνη, ο οποίος παρατήρησε, εκεί που έβοσκε τα πρόβατα του, την εν λόγω ιδιότητα του μαγνητισμού όταν τα καρφιά των υποδημάτων του και του μπαστουνιού του έλκονταν από φυσικούς μαγνήτες εκεί που περπατούσε. Έτσι ο τόπος ονομάστηκε Μαγνησία. Όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι – επιστήμονες όπως
Θαλής, Αριστοτέλης κτλ, ασχολήθηκαν εκτεταμένα με τον μαγνητισμό.
Ο Πλάτων μας ενημερώνει ότι αυτή η πέτρα (μαγνήτης) δεν έλκει μόνο σιδερένια δακτυλίδια, αλλά δίνει αυτήν την ιδιότητα σε αυτά να έλκουν και αυτά με την σειρά τους τρίτα δακτυλίδια (Μαγνητική επαγωγή).
Σύμφωνα με τους Επικουρικούς, ο σχηματισμός ενός άδειου διαστήματος ανάμεσα στο μαγνήτη και το αντικείμενο το οποίο είναι υπό την επιρροή του, ήταν η αιτία μιας μικρής κίνησης των ατόμων από το σίδερο προς το μαγνήτη με σκοπό να γεμίσουν το κενό. Ως συνέπεια αυτού του ατομικού φαινομένου, ολόκληρο το αντικείμενο κινείται προς το κενό και πέφτει επάνω στο μαγνήτη (κινήσεις Μαγνητών).
Ο ∆ιογένης εξήγησε τη μαγνητική έλξη μ ένα περίεργο τρόπο. Είπε ότι η υγρασία του σιδήρου προκαλεί την ξηρασία του μαγνήτη.
Ο Αριστοτέλης, το 384-322 π.Χ., πιστός στις αρχές της άμεσης σύνδεσης του φορέα με το κινούμενο αντικείμενο, βεβαιώνει ότι ο μαγνήτης δεν είναι φυσικά ικανός να προσελκύσει σίδηρο, αλλά μπορεί να προκαλέσει μια μαγνητική αρετή μέσα στο σιδερένιο αντικείμενο. Αυτή η μαγνητική αρετή ήταν έτσι υπεύθυνη για την πραγματική κίνηση.
Ο Αριστοτέλης αποδίδει την πρώτη επιστημονική θεωρία του μαγνητισμού στον Θαλή, ο οποίος έζησε περίπου το 625 π.Χ. με περίπου 545 π.Χ.
Οι αρχαίοι Έλληνες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στον Μαγνητισμό διότι μεταξύ των άλλων, τον χρησιμοποίησαν ΚΑΙ στην ιατρική για την θεραπεία των ματιών, εγκαυμάτων πόνους της αρθρίτιδας, τους πόνους που προέρχονται από τραύματα, τις διάφορες φλεγμονές των οστών αλλά και του μυικού́ συστήματος.
Επίσης, χρησιμοποιούνται για οσφυαλγίες, κατάγματα, διαστρέμματα, δερματοπάθειες, μετατραυματικές και μετεγχειρητικές αποθεραπείες κλπ.!!!
Λέγεται ότι η Kλεοπάτρα ( η οποία ήταν Ελληνίδα) φορούσε στο μέτωπο της ένα κόσμημα από φυσικό μαγνήτη, για να καταπολεμά τους πονοκεφάλους και τα συμπτώματα της γήρανσης.
Πηγή: http://www.kalyterotera.gr/2012/09/blog-post_3704.html